කොවිඩ් වෛරසය රට පුරා ව්යප්ත වෙමින් තිබෙනවා.
මේ හේතුවෙන් සෞඛ්ය වෘත්තිකයන් ජනතාව වෙනුවෙන් පණිවිඩයක් ලෙස මෙලස දක්වා තිබෙනවා.
ආසාදනයෙන් පසු තුන්වන දින සිට රෝග ලක්ෂණ මතු වේ (වෛරස් රෝග ලක්ෂණ) රෝග ලක්ෂණ ඇති දින ගණන් කිරීම ඉතා වැදගත් වේ.
පළමු අදියර (1, 2, 3 වන දින දක්වා)
• ශරීර වේදනාව
• අක්ෂි වේදනාව
• හිසරදය
• වමනය
• පාචනය
• නාසය හෝ නාසික තදබදය
• වියෝජනය
• ඇස් දැවීම
• මුත්රා කිරීමේදී පිළිස්සීම
• උණ දැනීම
• උගුරේ අමාරුව
පරිස්සම් වන්න, දියර වර්ග, විශේෂයෙන් පිරිසිදු ජලය පානය කිරීම ඉතා වැදගත් වේ.
2 වන අදියර; (4 සිට 8 වන දින දක්වා)
• රසය හා / හෝ සුවඳ නැතිවීම
• අවම උත්සාහයකින් තෙහෙට්ටුව
• පපුවේ වේදනාව
• ඉළ ඇටය තද කිරීම
තෙහෙට්ටුව සහ හුස්ම හිරවීම අතර වෙනස –
• හුස්ම හිරවීම යනු පුද්ගලයා වාඩි වී සිටින විට කිසිදු උත්සාහයක් නොගෙන හුස්ම හිරවීමයි;
• තෙහෙට්ටුව යනු පුද්ගලයා සරල දෙයක් කිරීමට පෙළඹී වෙහෙසට පත්වන විට ය.
Covid-19 ඔක්සිජන් බන්ධනය කරයි, එබැවින් රුධිරයේ ගුණාත්මකභාවය දුර්වල වන අතර ඔක්සිජන් අඩු වේ.
3 වන අදියර – සුව කිරීම
9 වන දින, සුව කිරීමේ අවධිය ආරම්භ වන අතර එය 14 වන දින දක්වා (සුවවීම) පැවතිය හැකිය.ප්රතිකාර ප්රමාද නොකරන්න, ඉක්මනින් හොඳ වේ .
මෙම නිර්දේශ තබා ගැනීම වඩා හොඳය,
• විනාඩි 15-20 ක් අව්වේ වාඩි වන්න
• අවම වශයෙන් පැය 7-8 ක් විවේක ගන්න.
• දිනකට ජලය ලීටර් එකහමාරක් බොන්න
• සියලුම ආහාර උණුසුම් විය යුතුය (සීතල නොවේ).
•
කොරෝනා වයිරසයේ pH අගය 5.5 සිට 8.5 දක්වා පරාසයක පවතින බව මතක තබා ගන්න. එබැවින් වෛරසය තුරන් කිරීම සඳහා අප කළ යුත්තේ වෛරසයේ අම්ල මට්ටමට වඩා ක්ෂාරීය ආහාර අනුභව කිරීමයි.
• කෙසෙල්, දෙහි → 9.9 pH
• කහ ලෙමන් → 8.2 pH
• අලිගැට පේර – pH 15.6
• සුදුළූණු – pH 13.2
• අඹ – pH 8.7
• මැන්ඩරින් – pH 8.5
• අන්නාසි – 12.7 pH
• දොඩම් – 9.2 pH
ඔබට කොවිඩ් -19 ඇති බව ඔබ දන්නේ කෙසේද?
• උගුරේ කැසීම
• වියළි උගුර
• වියළි කැස්ස
• ඉහළ උෂ්ණත්වය
• හුස්ම ගැනීමේ අපහසුතාව
• සුවඳ හා රසය නැතිවීම
මෙම තොරතුරු ඔබ වෙනුවෙන් පමණක් තබා නොගන්න, එය ඔබගේ පවුලේ අයට සහ මිතුරන්ට දෙන්න.